Yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim ve öğrenim görmek üzere Türkiye'ye gelişleri, öğretim kurumlarına kabulleri, ilgili kurum ve kuruluşların bu alandaki görevleri ve yabancı uyruklu öğrencilerin yükümlülükleri ile ilgili usul ve esaslar, 2922 Sayılı "Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrenciler İlişkin Kanun" ve "Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yürütülür. Buna göre;
A) Öğrenim Vizesi Şartı
Türkiye'de ilköğretim, lise, lisans, doktora seviyesinde öğrenim görmek isteyen yabancılar, Türkiye Türkçesi öğrenmek üzere ülkemize gelmek isteyen yabancılar, geçerli ve usulüne uygun pasaportlarına dış temsilciliklerimizden alacakları "öğrenim" meşruhatlı giriş vizesi ile Türkiye'ye giriş yapmak zorundadırlar.
B) Öğrenim Meşruhatlı İkamet Tezkeresi
Türkiye'de öğrenim görmek üzere dış temsilciliklerimizden öğrenim meşruhatlı giriş vizesi alarak gelen yabancı uyruklu öğrenciler, öğrenim görecekleri okullardan alacakları geçici kayıt belgeleri ile en geç bir ay içerisinde öğrenim gördükleri şehrin İl Emniyet Müdürlükleri Yabancılar Şubesine müracaat ederek, öğrenim amaçlı ikamet tezkeresi almak zorundadırlar. Aynı şekilde ikamet tezkere süresi sona eren öğrenciler ikamet tezkere sürelerini 15 gün içerisinde uzattırmak zorundadırlar.
C) Öğrenim Vizesi İstenmeyecek Yabancılar
1. İlgili kuruluşların öğrenimlerine izin vermesi kaydıyla orta ve yüksek öğrenimini Türkiye'de tamamlayıp, ikametlerine 1 yıldan fazla ara vermeden lisans ve lisansüstü öğrenim yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden,
2. Türkiye'de çalışma ve en az 1 yıl süreyle geçerli ikamet izni bulunan yabancı uyrukluların çocuklarından,
3. Lisans seviyesinde öğrenim görmek üzere yabancı uyruklu öğrenci sınavına (YÖS) Türkiye'de girenlerden, öğrenim meşruhatlı giriş vizesi şartı aranmaz.
D) Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)
Yabancının YÖS sınavına Türkiye'de girebilmesi için ülkede yasal olarak bulunması şarttır. Bir başka ifadeyle yabancının sınav tarihinde yasal ikametli olması ya da vize süresinin geçerli olması gerekmektedir. Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) katılacak yabancı uyruklular, sınavdan önce Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinde pasaportlarına "GÖRÜLMÜŞTÜR" kaşesi tatbik ettirmek zorundadırlar.
E) Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Çalışma Yasağı
Yabancı uyruklu öğrenciler, geçimlerini meşru yollardan sağladıklarını belgelemek zorundadırlar, bu nedenle öğrenimleri süresince gelir getiren herhangi bir işte çalışamazlar.
Kaynak:http://www.yabancilar.org/bilgi/egitim.html(19.04.2014)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder