Öncelikle sınav stresinin nedenlerine bakacak olursak; bana göre en temelde, yanlış benlik algısı yatmaktadır. Ben yapamam, ben başaramam, zaten bu güne kadar her şeyi yüzüme gözüme bulaştırdım gibi algılar sınav sırasında strese neden olmaktadır. Bir başka önemli neden sınava yeterince hazır olmamaktır. Tam hakkıyla öğrenilmeyen, yeterince çalışılmamasından dolayı yarım yamalak akılda kalan bilgilerde sınav öncesinde ve sırasında strese neden olmaktadır.
Bir başka neden ailenin sınav başarısı konusunda öğrenciye baskı uygulamasıdır. Buradan sadece “bu sınavı kazanmalısın, bu senin son şansın, kazanamazsan gözüme görünme “ gibi direk baskılar anlaşılmamalıdır. Dolaylı baskılar da öğrenciler üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bunlarda “yemedim yedirdim, giymedim giydirdim, saçımı süpürge ettim yeter ki sen okuyasın diye” tarzı yaklaşımlardır. Her iki durumda da öğrenci üzerinde bir baskı oluşmakta ve sınav stresi gelişebilmektedir.
Sınav sırasında düşünce akışı şu şekilde gerçekleşmektedir; öğrenci daha sınav başlar başlamaz, bu sınavda başarılı olmalıyım yoksa annem babam çok üzülür, arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım gibi bir düşünceye kapılır ve asıl, sorularla uğraşması gerekirken sınav sonrasına ilişkin düşünceler geliştirmeye başlar. Birde sınav sırasında birkaç zor soruyla karşılaşır ve yapamazsa bu defada “ya diğer sorularda böyle zorsa ve ben onları yapamazsam rezil olurum, hayatım kararır”, şeklinde düşünceler gelişmeye başlar ve aslında sakin bir şekilde ele alındığında rahatlıkla çözülebilecek sorular yanlış düşünce akışı nedeniyle çözülemez ve istenmeyen sonuçlar meydana gelir.Burada şüphesiz ailelere de büyük rol düşmektedir. Anne baba tutumu daima öğrenciyi destekler tarzda olmalıdır. Bence öğrenciye verilecek mesaj direk şu olmalıdır: “bu sınav her şeyin sonu demek değildir, başarısız olsan da önüne bir çok fırsatlar çıkacaktır, sınavı kazansan da kaybetsen de sen bizim çocuğumuzsun sırf bu nedenden dolayı seni çok seviyoruz”. Bu ifadeleri maalesef bir çok aile kullanamamaktadır. Zaten sınava giren öğrencilerin ancak %10’unun iyi bir yere yerleşeceği sınavda kendi
adına gerginlik hisseden öğrenciler, birde ailelerin direk yada dolaylı baskıları nedeniyle strese kapılmakta ve gerçek performanslarını sergileyememektedirler.
Gelin şimdide, sınav stresini nasıl yenmeliyiz? sorusuna cevap arayalım. Bu konuyu zihinsel çalışmalar ve bedensel çalışmalar olarak iki kısımda inceleyebiliriz.
Kaynak:http://www.ogrenchi.com/sinav-stresinin-ogrenci-uzerindeki-etkileri.html(29.03.2014)
Etiket::öğrenci, Öğrenci Sorunları, öğrenciler, öğrenciler hakkında, öğrencilerin sınav problemleri, öss sınav stresi, sınav kaygısı, Sınav Stresi, sınav stresini nasıl yeneriz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder